Laparoskopická proktokolektómia s ileo-pouch-análnou anastomózou - Vrzgula, Andrej; Bober, Juraj; Lukáčová, Z; Tóth, E (Rozhledy v chirurgii, 2008)
Proktokolektómia s ileo-pouch-análnou anastomózou (rekonštruktívna proktokolektómia) sa v posledných rokoch stala metódou voľby v chirurgickom riešení familiárnej adenomatóznej polypózy (FAP) a ulceróznej kolitídy (UC). Rozvoj laparoskopickej techniky a nárast skúseností s jej uplatnením v kolorektálnej chirurgii umožnil vykonávať aj tieto operácie miniinvazívne. Pacienti a metodika: Autori podávajú informácie o dvoch pacientoch (jeden s FAP a jeden s UC), u ktorých vykonali laparoskopickú proktokolektómiu s ileo-pouchanálnou anastomózou (IPAA) a protektívnou ileostómiou. Výsledky: Aj keď ide len o prvé skúsenosti, čomu zodpovedajú aj pomerne dlhé operačné časy (390 a 360 minút), autori zaznamenali priaznivý pooperačný priebeh s rýchlym nástupom črevnej motility, včasným perorálnym príjmom stravy a rýchlou rekonvalescenciou. U jedného pacienta sa vyskytol absces v operačnej rane. Dlhšia doba pooperačnej hospitalizácie (17 a 19 dní) môže súvisieť aj s nutnosťou dôsledného manažmentu v spojení s poistnou ileostómiou a precíznosťou pooperačného sledovania začínajúceho súboru. Záver: Pri dostatočných skúsenostiach s laparoskopickou operatívou kolorekta , ako aj s klasickými operáciami pre zápalové črevné ochorenia je možné vykonať proktokolektómiu s IPAA aj miniinvazívne. Až skúsenosti z väčšieho počtu výkonov umožnia posúdiť jej celkový prínos a benefit pre pacientov.
Keywords: kolektomie; proktokolektomie rekonstrukční; familiární adenomatózní polypóza; Laparoscopy; Rectum; Adult; dospělí; Colectomy; Humans; rektum; mužské pohlaví; laparoskopie; lidé; Male; Colitis, Ulcerative; Proctocolectomy, Restorative; ulcerózní kolitida; Adenomatous Polyposis Coli