Pokroky v léčbě karcinomu děložního hrdla – 3D plánování HDR brachyterapie pomocí CT/MR - Doležel, Martin; Vaňásek, Jaroslav; Odrážka, Karel; Tichý, Michal (Česká gynekologie, 2008)
Brachyterapie má v léčbě pacientek s karcinomem děložního hrdla významnou roli. Prudký pokles dávky umožňuje aplikovat velice vysokou dávku do tumoru při relativním šetřením močového měchýře, rekta, sigmatu a tenkého střeva. 3D brachyterapie založená na plánování z CT či MR přináší lepší informaci o cílovém objemu, rizikových orgánech a DVH na rozdíl od konvenční brachyterapie založené na plánování z rtg snímků, která uvádí dávku pouze v určitých bodech.
Keywords: Uterine Cervical Neoplasms; Magnetic Resonance Imaging; Humans; Brachytherapy; Radiotherapy Dosage; lidé; Female; Radiotherapy Planning, Computer-Assisted; Tomography, X-Ray Computed; magnetická rezonanční tomografie; plánování radioterapie pomocí počítače; zobrazování trojrozměrné; nádory děložního čípku; celková dávka radioterapie; ženské pohlaví; Imaging, Three-Dimensional; brachyterapie; počítačová rentgenová tomografie