Chirurgická léčba stresové inkontinence moči pomocí tahuprosté vaginální pásky - Krofta, Ladislav; Feyereisl, Jaroslav; Otčenášek, Michal; Kašíková, Eva; Pán, Martin (Česká gynekologie, 2008)
Cíl a typ studie: Cílem práce je analýza dat získaných u žen operovaných technikou volné vaginální pásky s retropubickou a trans-obturátorovou trajektorií. Jedná se o prospektivní randomizovanou studii. Metodika a výsledky: V letech 2005 a 2006 celkem vyšetřili a odoperovali 288 žen. Randomizace do větve TVT a TVTO probíhala pomocí losu v den stanovení indikace a rozhodnutí o chirurgické terapii. Rameno TVT tedy obsahovalo 141 a rameno TOT 147 žen. Všechny pacientky absolvovaly detailní anamnézu, běžné klinické vyšetření včetně kompletní urodynamické studie (cystometrie, profilometrie). U všech 141 žen větve TVT jsme aplikovali pásku Gynecare TVT. U všech 147 žen větve TOT jsme aplikovali pásku Gynecare TVT O. Follow-up všech pacientek po TVT/TVT O proběhlo v časových intervalech 6 týdnů, 3, 6, 12, 24 měsíců. Průměrný věk žen skupiny TVT a TVT O je 57,42 (SD 10,98) a 57,98 let (SD 10,72), body mass index 26,10 (SD 2,9) a 28,77 (SD 6,1). Negativní stresový test 1 rok po operaci TVT mělo 127 žen (90,1 %) a po TVT O 130 žen (88,4 %). Efektivita technik dle subjektivního hodnocení je rovněž identická. 84,7/80,9 % pacientů vnímá stav po 12 měsících po TVT/TVT O jako vynikající až velmi dobrý. Četnosti urgence de novo vzniklé, který byl statisticky významně vyšší u metody TVT O (p = 0,015). Závěr: Prokázali jsme shodnou efektivitu technik TVT a TVT O při délce follow-up jednoho roku.
Keywords: Middle Aged; urodynamika; Urodynamics; ženské pohlaví; stresová inkontinence moči; Humans; Urinary Incontinence, Stress; Female; Quality of Life; Suburethral Slings; suburetrální pásky; kvalita života; lidé; lidé středního věku