Jak hodnotit hladinu celkového tyroxinu v těhotenství? - Čáp, Jan (Interní medicína pro praxi, 2008)
Celkový tyroxin je pro posouzení funkce štítné žlázy v těhotenství nevhodný, protože hodnoty jsou ovlivněny zvýšením vazebné kapacity séra. Rozhodující pro posouzení funkce je hladina tyreostimulačního hormonu (TSH) a tyroxinu volného (free tyroxin fT4). Díky vysoké hladině choriového gonadotropinu jsou normy TSH a fT4 v těhotenství odlišné a závislé na trimestru. I subklinická porucha funkce štítné žlázy má nepříznivý dopad na průběh těhotenství i na plod a je nutno ji léčit.
Keywords: lidé; Female; Thyroxine; Pregnancy; Thyrotropin; těhotenství; thyreotropin; thyroxin; ženské pohlaví; Humans