Zrakové funkce nedonošených dětí po operaci posthemoragického hydrocefalu - Liláková, Dana; Hejcmanová, H; Kuba, Miroslav; Jakubec, Josef (Česká a slovenská oftalmologie, 2008)
Cílem práce je zhodnocení zrakových funkcí nedonošených dětí, které byly operovány pro posthemoragický hydrocefalus. Vyšetřován byl vizus, refrakce, strabismus, a evokované potenciály zrakového nervu (VEP) v 7–8 letech života. Normální zrakovou ostrost mělo pouze 37,50 % dětí. Refrakční vada se vyskytla u 62,50 % pacientů. Byla zjištěna hypermetropie, ve stejném procentu případů se vyskytl strabismus. Ve všech případech byly zjištěny patologické VEP. Závěr: Z výsledků vyplývá nutnost pravidelných kontrol nedonošených dětí s posthemoragickým hydrocefalem a kompenzace jejich zrakového postižení.
Keywords: hydrocefalus; dítě; novorozenec; Refraction, Ocular; refrakce oka; poruchy zraku; lidé; Infant, Newborn; Cerebral Hemorrhage; následné studie; Hydrocephalus; cerebrální krvácení; Vision Disorders; Follow-Up Studies; Evoked Potentials, Visual; Infant, Premature, Diseases; Strabismus; nemoci nedonošenců; Child; zraková ostrost; Visual Acuity; zrakové evokované potenciály; strabismus; Humans