Prebudenie so zmätenosťou - Tormašiová, Mária; Feketeová, Eva (Neurologie pro praxi, 2008)
Prebudenia so zmätenosťou sa môžu vyskytovať ako samostatná parasomnia viazaná na NREM spánok, môžu byť súčasťou iných porúch spánku, neurologických a psychických ochorení, alebo môžu byť navodené užívaním niektorých liekov a drog. Autori opierajúc sa o Medzinárodnú klasifikáciu porúch spánku (ICSD2) uvádzajú diagnostické kritéria, klinický obraz, diferenciálnu diagnostiku a možnosti terapeutického ovplyvnenia nočnej zmätenosti.
Keywords: polysomnografie; Humans; diferenciální diagnóza; stadia spánku; elektroencefalografie; Parasomnias; Age Factors; Diagnosis, Differential; Sleep Arousal Disorders; somnambulismus; Sleep Apnea, Obstructive; Electroencephalography; Somnambulism; poruchy probouzení ze spánku; zmatenost; poruchy spánku a bdění; věkové faktory; Polysomnography; lidé; parasomnie; obstrukční spánková apnoe; Sleep Wake Disorders; Confusion; Sleep Stages