Juxtafacetární cysty bederní páteře - Zeman, Tomáš; Novák, Zdeněk; Chrastina, Jan; Cejpek, Pavel; Zichová, Iva; Hemza, Jan; Strnadel, Jaroslav (Neurologie pro praxi, 2008)
Juxtafacetární cysty bederní páteře jako příčina radikulární symptomatologie bývají diagnostikovány poměrně vzácně. Autoři retrospektivně vyhodnotili soubor 19 pacientů operovaných pro nález 20 symptomatických juxtafacetárních cyst od roku 2000 do současnosti. Nejčastějším příznakem byla radikulární bolest (15 nemocných), izolovaná nebo v kombinaci s lumbalgiemi, u 4 nemocných dominoval obraz spinální stenózy. Principem operační léčby byla dekomprese nervových struktur. U indikovaných nemocných byla provedena stabilizace segmentu. Všichni pacienti udávali v pooperačním průběhu zmírnění radikulárních bolesti. Úplné odeznění radikulárních algií bylo u 13 operovaných, kteří přiznávali občasné bolesti lumbosakrální páteře. Reziduální stupeň radikulárních algií a výraznější bolesti v oblasti lumbosakrální páteře jsme pozorovali u všech pacientů s prokázanou instabilitou a u pacientů s výraznějším předoperačním radikulárním postižením.
Keywords: Magnetic Resonance Imaging; Humans; lidé; retrospektivní studie; kostní cysty; radikulopatie; Spinal Diseases; Bone Cysts; magnetická rezonanční tomografie; Synovial Cyst; Low Back Pain; Retrospective Studies; lumbalgie; nemoci páteře; spondylartritida; Radiculopathy; Spondylarthritis; synoviální cysta