Traumata periferních nervů ve světle jednoduché krásy licitovaného mariáše - Stejskal, Lubor (Neurologie pro praxi, 2008)
Diagnostika a léčba poranění centrálního nervového systému obsahuje mnoho nejistot (vlivem edému, jehož vývoj a rozsah nikdy nelze předem dost přesně odhadnout), podobně jako v hazardním pokeru. V mariáši jsou všechny karty ve hře, to znamená, že to není hra hazardní. Koreferát vyjadřuje, že poranění periferních nervů, podobně jako licitovaný mariáš, má svoje pevná jednoduchá pravidla. Je velkou výhodou, když je lékař zná. Samozřejmě pro názornost byla zmíněna jen některá pravidla.
Keywords: mikrochirurgie; Diagnostic Techniques and Procedures; Humans; Reoperation; Evoked Potentials, Somatosensory; poranění periferního nervu; denervace; Multiple Trauma; nervový transfer; Peripheral Nerve Injuries; polytrauma; Peripheral Nerves; lidé; Diagnostic Imaging; reoperace; Electromyography; Denervation; Microsurgery; Postoperative Care; somatosenzorické evokované potenciály; pooperační péče; diagnostické zobrazování; periferní nervy; elektromyografie; Nerve Transfer; diagnostické techniky a postupy