Tuberkulóza - Potrepčiaková, Stanislava; Skřičková, Jana (Practicus, 2008)
Souhrn: Tuberkulóza je celosvětově rozšířené infekční onemocnění, které je řazené mezi specifické zánětlivé procesy. Původce tuberkulózy je Mycobacterium tuberculosis. Anamnéza, klinický obraz i fyzikální nález u nemocných s tuberkulózou úzce souvisí s formou onemocnění, která u daného nemocného dominuje. Podle současně platné klasifikace rozlišujeme pět základních forem tuberkulózy. Pro stanovení diagnózy tuberkulózy má význam: anamnéza a epidemiologické údaje, rentgenové vyšetření plic, tuberkulinová zkouška, bakteriologický průkaz, pomocné vyšetřovací metody a laboratorní vyšetřovací metody. Léčba tuberkulózy patří plně do rukou specialistů oboru TRN. Hlavní zásadou léčby všech forem tuberkulózy je plně kontrolovaná aplikace standardizovaných léčebných režimů, to znamená kombinací antimykobakteriálních léků (antituberkulotik = AT) po předepsanou dobu. V současné době by nikdo nemusel na tuberkulózu zemřít, pokud je na tuto diagnózu včas myšleno a je včas zahájena léčba.
Keywords: Incidence; Tuberculosis; Mycobacterium tuberculosis; lidé; Antitubercular Agents; plicní tuberkulóza; antituberkulotika; Tuberculin Test; tuberkulinový test; incidence; tuberkulóza; Tuberculosis, Pulmonary; Humans