Terapie hypertenze postmenopauzálních žen - Kotík, Ilja (Practicus, 2008)
Souhrn: Postmenopauzální etapa života ženy představuje třetinu jejího života. Nedostatek estrogenů vede k proaterogenním změnám. Podávání hormonální substituční léčby (HRT) v prevenci kardiovaskulárních onemocnění (KVO) nemá zatím v klinické praxi oprávnění. Je tedy nutná důsledná kontrola rizikových faktorů. Mezi hlavní patří hypertenze, která je u postmenopauzálních žen 2× častější než ve fertilním věku. Výhodné se jeví podávání ACE (AT 1 blokátorů) v kombinaci s diuretiky, zvláště thiazidovými, která mají pozitivní vliv na kalciový metabolismus.
Keywords: Hypertension; Antihypertensive Agents; hypertenze; Postmenopause; kombinovaná farmakoterapie; postmenopauza; lidé; antihypertenziva; Cardiovascular Diseases; Humans; Drug Therapy, Combination; kardiovaskulární nemoci; ženské pohlaví; Female