Syntéza, identifikácia a fyzikálno-chemické vlastnosti nových potenciálnych ultrakrátkopôsobiacich beta-adrenergných blokátorov - Kečkéšová, Simona; Sedlárová, Eva; Csöllei, Jozef; Mokrý, Petr (Česká a slovenská farmacie, 2008)
Práca sa venuje syntéze, overeniu štruktúry a štúdiu fyzikálno-chemických vlastností derivátov aryloxyaminopropanolu, 2-hydroxy-3-[4-(2-fluórfenyl)-piperazín-1-yl]-propyl-4-[(alkoxykarbonyl)amino] benzoátov, ich solí s kyselinou chlorovodíkovou, s jedným až štyrmi atómami uhlíka v alkoxy skupine karbamoylovej skupiny. Štruktúra zlúčenín bola potvrdená elementárnou analýzou, IČ, UV a hmotnostnými spektrami. V rámci štúdia bola stanovená teplota topenia, rozpustnosť, povrchová aktivita, disociačná konštanta, ako aj parametre lipofility, t.j. rozdeľovací koeficient P, hodnoty RM z reverznej chromatografie na tenkej vrstve a retenčný faktor k pomocou vysokoúčinnej kvapalinovej chromatografie.
Keywords: Adrenergic beta-Antagonists; Financing, Organized; Chemistry, Physical; beta blokátory; financování organizované; fyzikální chemie