Naše skúsenosti s katetrizačným uzáverom defektu predsieňového septa a perzistujúceho foramen ovale pod kontrolou intrakardiálnej echokardiografie - Studenčan, Martin; Juhás, Stanislav; Novotný, Róbert; Podracký, Juraj; Ignác, Ján; Prexta, Erik (Intervenční a akutní kardiologie, 2008)
Úvod a cieľ: Katetrizačný uzáver ASD sa štandardne vykonáva pod kontrolou transezofageálnej echokardiografie (TEE). Zavedenie pažerákovej sondy pacientom spôsobuje značný dyskomfort a možnosť kontinuálneho TEE monitoringu procedúry, obzvlášť pri prolongovanejších výkonoch je limitovaná. Existujú práce dokumentujúce efektívnosť využitia intrakardiálnej echokardiografie (ICE) pri kontrole katetrizačného uzáveru predsieňových skratov, celkové skúsenosti s využitím ICE sú však pomerne malé. Cieľom práce je opísať vlastné skúsenosti s touto metodikou, zhodnotiť jej efektivitu, bezpečnosť a úskalia. Metodika a výsledky: Pod kontrolou ICE sme vykonali 26 katetrizačných uzáverov predsieňového skratu (22 ASD, 4 FOP). Primeraná vizualizácia septa bola dosiahnutá v 22 prípadoch (84,6?%), vo dvoch prípadoch vizualizácia bola slabá avšak zákrok bol dokončený, úplne neadekvátna vizualizácia bola vo dvoch prípadoch (7,6?%) a vyšetrenie bolo potrebné dokončiť pod kontrolou TEE. Uzáver skratu bol úspešný u 23 pacientov (88,4?%). Tolerancia ICE zo strany pacientov bola vynikajúca. Záver: ICE je efektívna a bezpečná zobrazovacia metodika na zabezpečenie kontroly katetrizačného uzáveru ASD/PFO. Jej hlavnou výhodou oproti TEE je lepšia tolerancia zo strany pacienta, možnosť kontinuálneho monitoringu a znížená potreba fluoroskopie a sedácie pacienta. Na druhej strane TEE však umožňuje detailnejší popis anatómie, rimov, dodatočných defektov apod. Použitie TEE v diagnostickej fáze považujeme za nenahraditeľné.
Keywords: Cardiac Catheterization; foramen ovale; Outcome and Process Assessment, Health Care; lidé; defekty septa síní; zaváděcí katétry; Foramen Ovale; Minimally Invasive Surgical Procedures; Catheters, Indwelling; retrospektivní studie; Heart Septal Defects, Atrial; vena femoralis; diagnostické techniky kardiovaskulární; srdeční katetrizace; echokardiografie transezofageální; Echocardiography, Transesophageal; miniinvazivní chirurgické výkony; Diagnostic Techniques, Cardiovascular; výsledky a postupy - zhodnocení (zdravotní péče); Femoral Vein; Retrospective Studies; Humans