Implantáty jako lékové transportní systémy - teoretické aspekty implantátů obsahujících léčivo - Masteiková, Ruta; Chalupová, Zuzana; Dvořáčková, Kateřina; Bernatonienė, Jurga (Remedia, 2008)
Implantáty představují významnou skupinu přípravků umožňujících cílený transport léčiv. Zavádějí se do organismu parenterální cestou a dodávají léčivo přímo na místo působení či do systémového krevního oběhu. Použitím implantátů se dosáhne přesného dávkování při menší spotřebě léčiva, kontinuálního, prodlouženého nebo řízeného uvolňování léčiva a nižšího výskytu nežádoucích systémových účinků. Implantáty rovněž umožňují dodání léčiva na místa, která jsou jinými způsoby aplikace léčiv obtížně dosažitelná. V současné době je na trhu k dispozici řada těchto systémů, desítky dalších jsou v různém stadiu klinických zkoušek. Cílem článku je seznámit s teoretickou podstatou implantátů, se způsobem vzniku a výroby implantačních systémů.
Keywords: Polymers; Insulin; implantované léky; Drug Implants; Drug Delivery Systems; Dosage Forms; inzulin; polymery; lékové transportní systémy; lékové formy