Léčba akutního srdečního selhání – přehled - Kettner, Jiří (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2008)
Syndromy akutního srdečního selhání představují heterogenní skupinu chorobných stavů, které jsou charakterizovány narůstající incidencí, vysokou mortalitou, častou rehospitalizací a s tím spojenou značnou ekonomickou náročností léčby. Klíčovým bezprostředním cílem léčby syndromů akutního srdečního selhání je zmírnění a odstranění obtíží a zlepšení hemodynamického stavu nemocného. Pro tuto tradiční léčbu akutních fází prakticky neexistuje podpora v randomizovaných studiích, a léčba je tak převážně empirická. Článek shrnuje současné základy farmakologické a nefarmakologické léčby u nemocných s akutním srdečním selháním.
Keywords: akutní poškození ledvin; Acute Kidney Injury; dopamin; Vasodilation; transplantace srdce; Humans; lidé; antikoagulancia; Nitrates; diuretika; srdeční selhání; inhibitory agregace trombocytů; Norepinephrine; furosemid; analgezie; Platelet Aggregation Inhibitors; Anticoagulants; Oxygen Inhalation Therapy; vazodilatace; dusičnany; kardiochirurgické výkony; Furosemide; Cardiac Surgical Procedures; Heart-Assist Devices; Heart Transplantation; Analgesia; Positive-Pressure Respiration; noradrenalin; adrenalin; Diuretics; Heart Failure; podpůrné srdeční systémy; ventilace umělá s výdechovým přetlakem; oxygenoterapie; Dopamine; Epinephrine