NEO osobnostní inventář (NEO-PI-3) v diagnostice osobnosti dětí a adolescentů - Hřebíčková, Martina (Československá psychologie, 2008)
NEO inventáře jsou určeny především pro diagnostiku pěti dimenzí osobnosti u dospělých. Srozumitelnější verze metody, NEO-PI-3, je vhodná také pro diagnostiku osobnosti dětí a adolescentů. Česká verze NEO-PI-3 byla administrována pro sebeposouzení 125 chlapcům a 137 dívkám ve věku 11-13 let, jiní adolescenti (93 chlapců a 116 dívek ve věku 12-17 let) byli posuzováni jinými. Výsledky analýzy reliability, validity a faktorová struktura naznačují, že NEO-PI-3 je možné používat také pro diagnostiku osobnosti dětí a adolescentů. Struktura osobnosti odvozená ze sebeposouzení dětí a posouzení adolescentů jinými odpovídá struktuře osobnosti dospělých. Většina rodových odlišností známých z výzkumů u dospělých byla v této věkové skupině zaznamenána zejména u dívek. NEO-PI-3 se může stát užitečným nástrojem pro výzkum osobnosti dětí a má potenciální uplatnění také v psychodiagnostice.
Keywords: osobnostní dotazník; Research; Adolescent; Child; statistika jako téma; dítě; Data Interpretation, Statistical; výzkum; faktorová analýza statistická; mladiství; Personality; Factor Analysis, Statistical; testování osobnosti; lidé; Personality Inventory; osobnost; Humans; interpretace statistických dat; Financing, Organized; Personality Assessment; financování organizované; Statistics as Topic