Väzba na regióny Slovenska: medzi pripútaním a odpútaním - Lášticová, Barbora; Bianchi, Gabriel (Československá psychologie, 2008)
Táto štúdia exploruje väzby adolescentov (N=463) na región v 9 oblastiach Slovenska. Použitie sémantického diferenciálu a pološtruktúrovaných individuálnych interview umožnilo porovnať subjektívne významy pojmu "lúdia z mójho regiónu" v 9 skúmaných oblastiach, ako aj tematickú analýzu väzieb na región. Sémantická štruktúra pojmu "ludia z mójho regiónu" pozostávala z dimenzií prijatie, aktivita/síla a liberalizmus-konzervativizmus. Signifikantné rozdiely medzi regiónmi boli identifikované v prvých dvoch dimenziách, tiež viacero typov väzieb na región (esenciálne, sociálne, väzby na životné prostredie, väzby cez životný stýl), ale výraznejšie medziregionálne rozdiely sa prejavili len v oblasti životného štýlu, súvisiacej s ašpiráciami k (pracovnej) mobilite (push a pull faktory).
Keywords: Psychology; Spatial Behavior; financování organizované; Adolescent; Financing, Organized; Slovakia; sémantický diferenciál; percepce; Slovenská republika; Sociology; psychologie; Social Environment; sociologie; sociální prostředí; mladiství; prostorové chování; Perception; Semantic Differential