Taxonomie Shaolin kung fu v rámci systematizace úpolů - Dlouhý, Martin (Sport a kvalita života, 2007)
Článek se zabývá bojovým uměním Shaolin kung fu a možností jeho zařazení v rámci systematizaci úpolů. Autor poukazuje na problematiku zařazení bojových umění resp. shaolin kung fu v této systematizaci. Na základě přiblížení několika základních variant systematiky je zdůrazněn odlišný pohled na taxonomii v rámci kategorizace úpolů. Práce objasňuje hlavní rozdíly mezi úpolovými sporty a bojovým uměním. Následně je zamítnuta možnost zařazovat bojová umění (shaolin kung fu) do kategorie úpolových sportů. Východiskem je volba vhodného kritéria při analýze jednotlivých činností s úpolovou tématikou a vytvoření nové kategorie bojová umění v této taxonomii.
Keywords: Martial Arts; lidé; filozofie; Humans; bojové sporty; Philosophy