Nádory pankreatu - Hlavsa, Jan; Man, Martin; Kala, Zdeněk; Procházka, Vladimír; Svatoň, Roman; Válek, Vlastimil; Vášová, Ingrid; Novotný, Ivo; Starý, Karel; Kiss, Igor; Prášek, Jiří (Medicína pro praxi, 2008)
Autoři předkládají přehledový článek popisující problematiku současné diagnostiky a léčby nádorů pankreatu. Zaměřují se na popis nějčastějších pankreatických nádorů?– duktálního adenokarcinomu, nádorů cystických, neuroendokrinních, lymfomů a pankreatických metastáz nádorů jiných lokalizací. Zdůrazňují význam chirurgické léčby, která je s výjimkou lymfomů, považována za jedinou kurativní léčebnou modalitu. Poukazují na výrazně horší prognózu duktálního adenokarcinomu oproti ostatním pankreatickým nádorům. Zdůrazňují nutnost multidisciplinárního přístupu a centralizace péče do specializovaných center s dostatečným personálním a technologickým zázemím.
Keywords: inzulární karcinom pankreatu; duktální karcinom slinivky břišní; Pancreatic Neoplasms; lidé; Survival Analysis; lymfom; nádory slinivky břišní; Gastrinoma; Carcinoma, Islet Cell; prognóza; Cystadenoma; gastrinom; Adenocarcinoma; Lymphoma; adenokarcinom; cystadenom; Carcinoma, Pancreatic Ductal; Prognosis; analýza přežití; Humans