Existují vědecké důkazy pro léčbu seniorů? aneb, Ageismus v klinických studiích - Topinková, Eva (Postgraduální medicína, 2008)
Česká společnost stárne a počet seniorů relativně i absolutně roste. Bohužel se v mnoha oblastech života potýkají s ageistickým přístupem,který seniory diskriminuje a nevyhýbá se ani medicíně. Jedním z dokladů je téměř úplná absence vědeckých důkazů pro farmakologickou léčbu osob nad 75-80 let. Pacienti vyššího věku nejsou zařazováni proporcionálně do randomizovaných kontrolovaných klinických studií a naše znalosti o účinnosti a rizicích léčby v některých případech zcela chybí. To je v rozporu se základními etickými principy a právy nemocného. V přehledovém článku se zaměříme na současnou situaci v klinických studiích,důvody nedostatečného a nepoměrného zařazování seniorů a budou diskutovány možnosti,jak tuto situaci zlepšit.
Keywords: Controlled Clinical Trials as Topic; klinické zkoušky kontrolované jako téma; financování organizované; Control Groups; Financing, Organized; Research Design; lidé; senioři; výběr pacientů; kontrolní skupiny; Aged; Patient Selection; výzkumný projekt; Evidence-Based Medicine; medicína založená na důkazech; Humans