Využití monoklonálních protilátek proti proteinům lidských spermií v asistované reprodukci - Pěknicová, Jana; Chládek, David; Teplá, Olga (1. mezinárodní andrologický kongres v České republice, 2006)
Oplození je unikátní děj, kdy dochází ke splynutí haploidních gamet opačného pohlaví (spermie a vajíčka) a vzniká diploidní zygota, s genetickou výbavou odlišnou od obou rodičů, jako základ budoucího embrya. Tohoto procesu se účastní řada regulačních a kontrolních mechanismů za účasti molekul spojených s gametami nebo reprodukčním traktem. K tomu, aby došlo k úspěšnému oplození je třeba, aby byla spermie nejen pohyblivá, ale aby měla na svém povrchu a uvnitř hlavičky proteiny, které jsou pro vazbu spermie na vajíčko důležité. Soubor a metody: Ke studiu proteinů důležitých pro vazbu spermie na vajíčko jsme připravili panel monoklonálních protilátek, které s danými proteiny specificky reagují a které jsme použili v řadě studií pro pochopení průběhu přípravy spermie na oplození i vlastní vazbu spermií na vajíčko. Výsledky: Pomocí protilátek můžeme stanovit fysiologický stav spermií i jejich patologii. Patologické spermie, pokud nemají příslušné proteiny (důležité pro vazbu na vajíčko) se na vajíčko nenaváží a nedojde tedy k oplození. Protilátky lze tedy použit i k praktické aplikaci v humánní medicíně a asistované reprodukci. Vzhledem k tomu, že v lidské populaci má 15 % párů v reprodukčním věku problémy s reprodukcí, a že se výrazně snižuje kvalita mužského spermatu, jsou protilátky významnou pomocí v diagnostice patologie spermií. Závěr: Monoklonální protilátky proti vybraným proteinům spermií lze použít: – k diferenciální diagnostice kvality spermií – k výběru optimální metody asistované reprodukce – k průkazu spermatogenese u mužů s azoospermii (to je bez spermií v ejakulátu)