Vztah mezi výsledkem nutričního screeningu a mortalitou na jednotce intenzivní metabolické péče - Masopust, Jan; Kratochvíl, Jaroslav; Martínková, Vendula; Charvát, Jiří (Vnitřní lékařství, 2008)
Přítomnost malnutrice je spojena s významně vyšší mortalitou a morbiditou. Její časná detekce má velký význam pro zahájení nutriční intervence, která má příznivý vliv na prognózu nemocného. Nutriční screening představuje jednoduchý a rychlý způsob stanovení rizika malnutrice. Cílem naší práce bylo zhodnocení vztahu výsledku nutričního screeningu, modifikovaného Nutrition Risk Screening 2002 (NRS 2002), a mortality na jednotce intenzivní metabolické péče (JIMP). Metodika: Nutriční screening byl prováděn u všech nemocných přijatých na JIMP v období 1/2 roku od začátku ledna roku 2006 do konce června roku 2006. Podle výsledku screeningu byli nemocní rozděleni do 3 skupin: s nízkým, středním a s vysokým nutričním rizikem. Vztah mezi výsledkem nutričního screeningu a mortalitou na JIMP byl statisticky zhodnocen. Výsledky: Zhodnoceno bylo celkem 291 nemocných přijatých na JIMP. Na podkladě výsledku nutričního screeningu bylo zjištěno nízké nutriční riziko u 130 (45 %), střední u 111 (38 %) a vysoké u 50 (17 %) nemocných. 28 nemocných (9,6 %) zemřelo během hospitalizace na JIMP. Ve vztahu k výsledku nutričního dotazníku zemřeli 3 (2,3 %) nemocní s nízkým, 10 (9 %) se středním a 15 (30 %) s vysokým nutričním rizikem (p < 0,001). Závěr: V naší studii jsme prokázali významný vztah tíže stupně nutričního rizika a nemocniční mortality na JIMP.
Keywords: mortalita v nemocnicích; plošný screening; nutriční terapie; prognóza; longitudinální studie; Prognosis; Hospital Mortality; nutriční stav; Nutritional Status; Critical Care; lidé; Mass Screening; péče o pacienty v kritickém stavu; Nutrition Therapy; Longitudinal Studies; Humans