Současný pohled na hyperkinetickou poruchu/ADHD a nové možnosti její léčby - Drtílková, Ivana (Lékařské listy, 2008)
Hyperkinetická porucha patří k nejčastějším příčinám psychiatrické léčby u dětí. Diagnostická kritéria pro hyperkinetické poruchy podle ICD-10 se liší od kritérií DSM- IV pro ADHD. V důsledku těchto rozdílů je prevalence těchto poruch rozdílná v USA a v Evropě. Kritéria DSM-IV jsou „měkčí“ a zachycují širší část populace. V souvislosti s předpokládanou etiologií ADHD jsou zkoumány kandidátní geny. Výsledky ukazují na významnou roli dopaminergního a noradrenergního systému v patogenezi hyperkinetických poruch/ADHD. Strattera (atomoxetin) je nový noradrenergní preparát schválený pro léčbu ADHD v České republice od dubna 2007.
Keywords: Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; Propylamines; Attention Deficit Disorder with Hyperactivity; dopamin; rodina; Humans; Drug Therapy; propylaminy; dítě; Hyperkinesis; Family; methylfenidát; prevalence; Child; hyperkinetická porucha; rizikové faktory; farmakoterapie; lidé; nežádoucí účinky léčiv; Strattera; epidemiologické studie; Methylphenidate; hyperkineze; předškolní dítě; Dopamine; Epidemiologic Studies; Prevalence; Child, Preschool; Risk Factors