Spontánní disekce koronárních tepen - Želízko, Michael; Hrnčárek, Marek; Janek, Bronislav; Karmazín, Vladimír; Pořízka, Vladimír (Cor et Vasa (Brno), 2008)
Spontánní disekce koronární tepny (SCAD) je vzácnou příčinou akutního koronárního syndromu u mladých nemocných bez klinických projevů či rizik aterosklerózy. Nejčastěji jsou postiženy mladé ženy v souvislosti s těhotenstvím a zejména porodem. V patofyziologii se uplatňují systémová onemocnění pojivové tkáně či autoimunní stavy. Léčebné postupy zahrnují konzervativní medikamentózní léčbu, koronární bypass a perkutánní koronární intervence, řízené intravaskulárním ultrazvukem v závislosti na rozsahu postižení a klinických symptomech.
Keywords: Endosonography; koronární cévy; Obstetric Labor Complications; Sex Factors; Acute Coronary Syndrome; lidé; akutní koronární syndrom; Pregnancy Complications, Cardiovascular; komplikace porodu; sexuální faktory; Coronary Vessels; kardiovaskulární komplikace v těhotenství; endosonografie; Humans