Opomíjené virové infekce přenášené hematofágními členovci v České republice - Rudolf, Ivo; Hubálek, Zdeněk; Šikutová, Silvie; Švec, Pavel (Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie, 2008)
Nejčastějším onemocněním způsobeným arboviry v České republice je středoevropská klíšťová encefalitida (s průměrnou roční incidencí 6 případů/100 000 obyvatel). Na našem území se však občas vyskytuje dalších sedm méně známých arbovirů (Flavivirus West Nile, Bunyavirus Ťahyňa, Bunyavirus Batai, Bunyavirus Sedlec, Bunyavirus Lednice, Orbivirus Tribeč, Uukuvirus Uukuniemi), z nichž onemocnění člověka prokazatelně způsobují viry West Nile, Ťahyňa, Tribeč, a pravděpodobně také Batai. Navíc byly u nás prokázány protilátky k dalším dvěma patogenním arbovirům vyskytujícím se na evropském kontinentu (Alphavirus Sindbis, Coltivirus Eyach). Cílem předkládané práce je podat ucelený, stručný přehled méně známých arbovirů vyskytujících se na území ČR s důrazem na jejich taxonomické zařazení, určení vektorů a hostitelů, a patogenitu pro člověka. Zmíněné arboviry mohou vyvolávat horečnaté stavy až aseptické (meningo)encefalitidy s tzv. nejasnou etiologií. Přehled zdůrazňuje problém možné emergence těchto opomíjených arbovirů v blízké budoucnosti, a uvádí diagnostické postupy.
Keywords: virové nemoci; financování organizované; Animals; Česká republika; Virus Diseases; Financing, Organized; arbovirové infekce; Communicable Diseases, Emerging; Arbovirus Infections; lidé; objevující se infekční nemoci; zvířata; Arthropod Vectors; členovci - vektory; Czech Republic; Humans