Vliv poškození rotátorové manžety na zdravotní klasifikaci vojáků z povolání - Urbánek, Libor; Jícha, Zdeněk (Vojenské zdravotnické listy, 2008)
V období od ledna 2000 do prosince 2006 jsme na našem pracovišti provedli celkem 326 artroskopických výkonů na ramenním kloubu s nálezem poškození rotátorové manžety. Z celkového počtu bylo 21 pacientů vojáků z povolání. Poškození rotátorové manžety jsme klasifikovali podle vlastní modifikace Gschwendovy klasifikace. Jednotlivé typy lézí jsme pak léčili určenými postupy a hodnotili s odstupem času pomocí Constantova funkčního skóre. Zaměřili jsme se na vojáky z povolání a jejich zdravotní klasifikaci. Závěrem se pokoušíme vytvořit doporučení zdravotní klasifikace u jednotlivých typů s ohledem na individuální výsledky léčby. U lézí rotátorové manžety I. typu by při adekvátní léčbě nemělo docházet k funkčnímu postižení ani ke změně zdravotní klasifikace – odpovídá „A“. U lézí II. typu je situace stejná jako u typu I. Při neodpovídající léčbě by v některých případech protrahované poruchy mohlo přetrvávat funkční omezení a nález by pak mohl odpovídat zdravotní klasifikaci „C“. U lézí III. typu i při adekvátní léčbě výsledek závisí na funkčním deficitu po ukončení léčení – odpovídá „A“ nebo „C“. U lézí IV. typu rozsah poškození a rozsah event. operačního zákroku předpokládá výslednou funkční poruchu a zdravotní klasifikace tudíž odpovídá „C“. Pacienti s lézí V. typu i po provedeném paliativním ošetření by vzhledem k přítomnosti funkčního omezení a zejména těžších degenerativních změn měli být klasifikováni stupněm „D“.
Keywords: Shoulder Joint; Česká republika; Arthroscopy; artroskopie; ozbrojené síly; Injury Severity Score; poranění ramene; Military Personnel; ramenní kloub; Shoulder Injuries; Czech Republic; Rotator Cuff; Work Capacity Evaluation; Humans; rotátorová manžeta; skóre závažnosti úrazu; Rotator Cuff Injuries; Health Status; posuzování zdravotní způsobilosti; zdravotní stav; poranění rotátorové manžety; lidé