Kontinuální 24hodinová monitorace elektrokardiogramu při léčbě antracykliny - Jakl, Martin; Horáček, Jan; Pudil, Radek; Jebavý, Ladislav (Vojenské zdravotnické listy, 2008)
Akutní kardiotoxicita je jedním z nežádoucích účinků antracyklinových cytostatik. Práce se zaměřuje na posouzení vhodnosti kontinuální 24hodinové monitorace elektrokardiogramu u pacientů léčených antracykliny. Do studie bylo zařazeno 19 pacientů s akutní leukémií, kteří byli léčeni chemoterapií obsahující antracyklinový preparát. U každého pacienta byly pořízeny dva standardní 24hodinové holterovské záznamy EKG, první před prvním podáním antracyklinu a druhý v průběhu a po podání antracyklinu. V průběhu podávání a po podání antracyklinového preparátu došlo k poklesu tepové frekvence a prodloužení intervalů PQ, QRS a QTc. Nedošlo ke statisticky významnému nárůstu četnosti ani závažnosti arytmií. Četnost i závažnost arytmií po podání antracyklinů však vykazovala středně silnou až silnou závislost na výskytu arytmií před léčbou. Ve sledovaném souboru se dále vyskytlo 6 (31,6 %) pacientů s komorovými extrasystolami typu R na T asociovanými s prodlouženým intervalem QTc. U těchto pacientů lze předpokládat největší prospěch z monitorování elektrokardiogramu v průběhu léčby antracyklinovými preparáty.
Keywords: antracykliny; akutní myelomonocytární leukemie; Cardiomyopathies; Electrocardiography, Ambulatory; Humans; lidé; kardiomyopatie; Long QT Syndrome; Leukemia, Myelomonocytic, Acute; Follow-Up Studies; Ventricular Fibrillation; elektrokardiografie ambulantní; syndrom dlouhého QT; Anthracyclines; fibrilace komor; následné studie; komorová tachykardie; Tachycardia, Ventricular