Uplatnění průtokové cytometrie ve vojenské medicíně a radiobiologii - Šinkorová, Zuzana; Zárybnická, Lenka (Vojenské zdravotnické listy, 2008)
Průtoková cytometrie našla uplatnění jako analytická i diagnostická metoda v mnoha oblastech praktické medicíny i v základním a aplikovaném biomedicínském výzkumu. S postupujícím technickým pokrokem se její možnosti stále rozšiřují a jednoduché dvojbarevné a trojbarevné průtokové cytometry jsou stále častěji nahrazovány vysoce citlivými polychromatickými analyzátory či vysokorychlostními průtokovými třídiči buněk, které se používají při multiparametrické charakterizaci a třídění dobře definovaných buněčných subpopulací, včetně prekurzorů a progenitorů s minimálním zastoupením, a buněk kmenových. Polychromatická FCM se stala nenahraditelnou v klinické medicíně a v současné době se zvažuje její využití i v oblasti polního zdravotnického systému. Zde se tato metoda jeví jako velmi perspektivní zejména z biodozimetrického hlediska, a to např. pro stanovení zpětného odečtu obdržené dávky ionizujícího záření. Článek podává přehled nejběžnějších aplikací používaných v klinickém výzkumu i praxi, s možným rozšířením do oblasti vojenské medicíny.
Keywords: hematologie; Humans; Military Medicine; imunofenotypizace; financování organizované; Radiometry; Financing, Organized; lidé; radiometrie; vojenské lékařství; transplantace; Immunophenotyping; chromozomální aberace; Chromosome Aberrations; Flow Cytometry; radiobiologie; Radiobiology; lékařská onkologie; Transplantation; průtoková cytometrie; Hematology; Medical Oncology