Perforace pravé komory způsobené stimulační elektrodou - Vlašínová, Jitka (Česká geriatrická revue, 2008)
Perforace pravé komory stimulační nebo defibrilační elektrodou je známo u komplikací trvalé kardiostimulace. V našem sdělení prezentujeme tři kazuistiky pacientů, kteří se liší dobou vzniku peforace od primo implantace, klinickými projevy a terape utickými postupy.
Keywords: Pacemaker, Artificial; Heart Ventricles; Electrodes, Implanted; srdeční komory; Pericardial Effusion; penetrující rány; lidé; Wounds, Penetrating; pooperační komplikace; Cardiac Pacing, Artificial; Postoperative Complications; Aged; implantované elektrody; kardiostimulátor; Defibrillators, Implantable; perikardiální efuze; senioři; kardiostimulace umělá; defibrilátory implantabilní; Humans