Mikrobiologické vyšetření komorové tekutiny po implantaci nitrooční čočky CORNEAL - Jirásková, Naďa; Rozsíval, Pavel; Pozlerová, Jana; Ludvíková, Markéta (Česká a slovenská oftalmologie, 2008)
Autoři referují o výsledcích srovnávací studie mikrobiologického vyšetření komorové tekutiny po implantaci nitrooční čočky (IOČ) CORNEAL dvěma způsoby: pinzetami a zavaděčem. Metodika: Do této klinické prospektivní randomizované studie bylo zařazeno 46 očí (43 pacientů), kterým byla implantována nitrooční čočka CORNEAL ACR6D SE. U 23 očí jsme použili k implantaci zavaděč, u 23 očí pinzety. Po zavedení IOČ do kapsulárního vaku jsme standardně odstranili zbytky viskoelastického materiálu bimanuální irigací/aspirací (I/A) a odebrali vzorek komorové tekutiny na mikrobiologické vyšetření. Následovalo doplnění přední komory, intrakamerální aplikace antibiotik a hydratace ran. Výsledky: U všech odběrů byl výsledek primo kultivace negativní, v pomnožení se 3krát objevily ojedinělé kolonie Staphylococcus plazmakoaguláza negativní, které však mikrobiolog označil za velmi pravděpodobnou kontaminaci vzorku. Ve dvou z těchto tří případů byly k implantaci použity pinzety, u jednoho oka zavaděč. Vyšetření na anaeroby a mykologické vyšetření bylo ve všech případech negativní. Pooperační průběh byl u všech sledovaných očí bez komplikací, bez známek zánětlivé reakce. Závěr: Nezjistili jsme žádný rozdíl při mikrobiologickém vyšetření komorové tekutiny po implantaci IOČ CORNEAL dvěma způsoby, obě techniky jsou bezpečné.
Keywords: Lens Implantation, Intraocular; lidé; Aqueous Humor; implantace nitrooční čočky; nitrooční čočky; Bacteria; komorová voda; Lenses, Intraocular; Humans