Nálezy kvasinek u pacientů Stomatologické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové v letech 1996 až 2007 - Vejsová, Marcela; Buchta, Vladimír; Kudiyirickal, Marina George; Křivčíková, Lucie; Slezák, Radovan (Klinická mikrobiologie a infekční lékařství, 2008)
Cílem práce bylo vyhodnotit spektrum kvasinek izolovaných z biologických materiálů pacientů léčených na Stomatologické klinice LF UK a FN v Hradci Králové v letech 1996 až 2007 se zaměřením na vztahy mezi kvasinkovým nálezem a vybranými klinickými a epidemiologickými parametry. Materiál a metody: Studie hodnotila pozitivní mykologické nálezy u pacientů navštěvujících Stomatologickou kliniku LF UK a FN ve sledovaném období na základě zpracování elektronických záznamů vedených na Ústavu klinické mikrobiologie FN a LF UK a jejich statistického zpracování. Výsledky: V období 1996 až 2007 byly na Stomatologické klinice FN HK u 530 pacientů (26,9 %) kultivačně zachyceny kvasinky z celkem 713 biologických materiálů (23,9 %). Pozitivní mykologický nález byl zaznamenán u 348 žen (30,4 7%) a byl statisticky významně vyšší (c2 test, p = 0,00003) než u mužů (n = 182; 22,0 %). Převažoval nález kvasinek ze sliznice ústní dutiny, nejčastěji jazyka (51,5 %). Většinu nálezů tvořily, až na výjimky, kvasinky rodu Candida, s dominantní převahou C. albicans (93,2 %). I když celkový podíl nonalbicans kandid (C. tropicalis, C. glabrata a C. krusei) nebyl zanedbatelný (24,7 %), nebyl v průběhu sledované periody zaznamenán statisticky významný trend změny jejich spektra. Avšak srovnání distribuce kvasinek za celé období ukázalo vyšší výskyt C. tropicalis u žen než u mužů (13,2 % vs. 6,6 %; c2 test, p = 0,020) a častější záchyt C. krusei u mužů oproti ženám (4,9 % vs. 1,1 %; c2 test, p = 0,007). Většina kvasinkových nálezů byla spojena s diagnózou slizniční infekce v dutině ústní (89,0 %), zbytek připadal na postižení zubů a přiléhajících anatomických lokalit (parodontu) a na některé méně časté afekce (angulární cheilitida, slinné žlázy, Sjőgrenův syndrom). Závěr: Studie ukázala, že kvasinky patří k běžným nálezům a příčinám infekcí ústní dutiny, zejména u žen. Nejčastěji byly izolovány z jazyka, patra a bukální sliznice. Dominantním nálezem zůstává C. albicans, ale pravidelně se můžeme setkat i s C. tropicalis a C. glabrata. V průběhu sledovaného období nebyly zaznamenány dlouhodobé tendence ve změně spektra a studovaných epidemiologických ukazatelích.
Keywords: Candida; Mouth; Yeasts; mužské pohlaví; lidé; kvasinky; Male; Czech Republic; ženské pohlaví; ústa; Female; Humans; Česká republika