Lymfedém : diferenciální diagnostika a léčba - Vojáčková, Naděžda; Šipulová, Lucie; Třešňák Hercogová, Jana (Postgraduální medicína, 2008)
Lymfedém je vysokoproteinový otok způsobený patologií lymfatického systému. Klasifikace lymfedému je možná z různých hledisek. V zásadě se dělí na primární a sekundární. Primární lymfedém vzniká bez zjevné příčiny a dále se dělí podle věku nástupu prvních projevů, podle charakteru postižení lymfatických cév a uzlin a podle dědičnosti. Sekundární lymfedém vzniká druhotně, následkem infekce, zánětu, operace, radioterapie, úrazu nebo nádorové infiltrace. Základem léčby je komplexní dekongestivní terapie, která využívá kombinace manuální a přístrojové lymfodrenáže spolu s kompresí. Probíhá ve dvou fázích: fázi redukce otoku a fázi udržovací. Nedílnou součástí léčby jsou režimová opatření. Nejdůležitější je zahájit léčbu včas a získat pacienta k aktivní spolupráci.
Keywords: Lymphedema; Diagnosis, Differential; okluzivní ošetření rány; diferenciální diagnóza; lidé; Occlusive Dressings; elefantiáza; Elephantiasis; drenáž; Drainage; lymfedém; Humans