Efektivita a bezpečnost solifenacinu v běžné praxi – klinické hodnocení fáze IV - Krhut, Jan; Havránek, Ondřej; Míka, David; Fabišovský, Martin (Česká gynekologie, 2008)
Pojmem hyperaktivní měchýř (overactive bladder - OAB) označujeme soubor symptomů zahrnující urgence, frekvence, nykturie a v některých případech rovněž urgentní inkontinenci. Anticholinergika jsou nejčastěji užívanou léčbou OAB. Cílem práce bylo zhodnotit účinnost a bezpečnost solifenacinu v léčbě OAB v běžné klinické praxi. Materiál a metody: Do studie bylo zahrnuto celkem 344 pacientů trpících OAB. Z celkového počtu bylo 311 žen a 33 mužů. Průměrný věk souboru byl 57,04 let. Pacienti byli léčeni solifenacinem v dávce 5 mg nebo 10 mg ve flexibilním dávkovacím schématu. Efektivita léčby byla hodnocena dotazníkovými metodami a pomocí analýzy mikčních deníků. Bezpečnost byla hodnocena na základě údajů o výskytu nežádoucích účinků. Výsledky: Při hodnocení subjektivních parametrů bylo dosaženo signifikantního zlepšení průměrné hodnoty škály kondice močového měchýře z 4,83 na 3,29. Frekvence močení klesla ve srovnání s výchozím stavem o 31,19 %, počet probuzení ze spánku kvůli močení poklesl o 54,65 % a počet epizod inkontinence poklesl o 90,19 %. Průměrný počet epizod urgence poklesl na během léčby z 12,46/24 hod. na 7,28/24 hod. (41,6 %). Průměrná závažnost urgence se snížila z 2,43 na 1,55 (-37,24 %). Nežádoucí účinky se vyskytly u celkem 19 pacientů (5,52 %) mezi návštěvami 1 a 2 a u 16 pacientů (4,68 %) mezi návštěvami 2 a 3. Závěr: Výsledky našeho klinického hodnocení fáze IV potvrzují údaje randomizovaných klinických studií fáze III o vysoké efektivitě a bezpečnosti a výborné tolerabilitě
Keywords: ženské pohlaví; Muscarinic Antagonists; mužské pohlaví; antagonisté muskarinových receptorů; Tetrahydroisoquinolines; Female; lidé; tetrahydroisochinoliny; Humans; Urinary Bladder, Overactive; lidé středního věku; Middle Aged; chinuklidiny; Male; Quinuclidines; hyperaktivní močový měchýř