Sexuální dysfunkce a poruchy fertility u mužů s epilepsií - Ševčík, Petr; Vacovská, Hana; Rohan, Vladimír; Polívka, Jiří; Ambler, Zdeněk (Urologie pro praxi, 2008)
Sexuální dysfunkce a poruchy fertility jsou u mužů s epilepsií časté. Podílí se na nich vlastní epileptické onemocnění, antiepileptika i faktory psychologické a sociální. V minulosti byla věnována pozornost těmto poruchám u žen, v posledních letech přibyly nové poznatky v této oblasti i u mužů. Je popisován vliv epilepsie na hypotalamo-hypofyzární funkční osu a jednotlivé reprodukční hormony i vliv antiepileptik především cestou indukce či inhibice jaterních enzymů, a tím ovlivnění sérových hormonálních hladin.
Keywords: financování organizované; Epilepsy; Gonadal Steroid Hormones; Androgens; spermie; Anticonvulsants; Spermatozoa; testosteron; sexuální dysfunkce psychické; prolaktin; lidé; fertilita; antikonvulziva; Dehydroepiandrosterone Sulfate; Financing, Organized; sexuální dysfunkce fyziologická; Fertility; epilepsie; Male; Sexual Dysfunctions, Psychological; systém (enzymů) cytochromů P-450; pohlavní steroidní hormony; Sexual Dysfunction, Physiological; Testosterone; mužské pohlaví; Prolactin; hypothalamické hormony; Hypothalamic Hormones; dehydroepiandrosteronsulfát; androgeny; Cytochrome P-450 Enzyme System; Humans