Onemocnění periferních tepen - Diagnóza a léčba - Arain, Faisal A; Cooper Jr., Leslie T (Medicína po promoci, 2008)
Onemocnění periferních tepen je časté, ale málo diagnostikované a málo léčené onemocnění se závažnou morbiditou a mortalitou. Patofyziologie onemocnění periferních tepen a rizikové faktory, které k němu vedou, jsou podobné jako u aterosklerózy na jiných místech. Onemocnění periferních tepen lze v současnosti diagnostikovat jednoduchými, neinvazivními a v ordinaci proveditelnými testy, které posoudí tíži onemocnění a poskytnou cenné prognostické informace. Optimální léčebný postup zahrnuje kontrolovaný cvičební program, ukončení kouření a ovlivnění rizikových faktorů. U pacientů s intermitentními klaudikacemi může zlepšit klaudikační interval cilostazol. Pacienti s klaudikacemi, kteří nereagují na medikamentózní léčbu, nebo ti, kteří mají kritickou ischémii končetin, by měli být odesláni k cévnímu specialistovi k posouzení indikace k revaskularizačnímu výkonu.
Keywords: rizikové faktory; onemocnění periferních cév; Women; muži; ženy; Arterial Occlusive Diseases; Peripheral Vascular Diseases; Intermittent Claudication; lidé; Risk Factors; intermitentní klaudikace; Humans; Men; arteriální okluzní nemoci