Klodronát v adjuvantní léčbě operabilního karcinomu prsu - snížení výskytu kostních metastáz a zlepšení celkového přežití (Farmakoterapie, 2008)
Experimentální a klinické údaje ukazují, že perorální bisfosfonát klodronát (Bonefos) může inhibovat osteoklastickou kostní resorpci indukovanou tumorem. Tato randomizovaná, dvojitě zaslepená, placebem kontrolovaná multicentrická studie byla navržena tak, aby mohla určit, zda perorální klodronát, přidaný ke standardní terapii primárně operabilního karcinomu prsu, dokáže snížit výskyt metastáz do kostí a zlepšit celkové přežití.
Keywords: dichlormethylendifosfonát; Bone Resorption; adjuvantní chemoterapie; Neoplasm Metastasis; Bonefos; resorpce kosti; Chemotherapy, Adjuvant; lidé; Female; nádory prsu; ženské pohlaví; metastázy nádorů; Clodronic Acid; Breast Neoplasms; Humans