Akútna fokálna bakteriálna nefritída u 4,5-ročného dievčaťa - Jančovičová, Zuzana; Červeňová, Oľga; Chocholová, Mária; Černianska, Andrea; Miklovičová, D; Podoláková, Kristína (Československá pediatrie, 2008)
Akútna fokálna bakteriálna nefritída je závažná fokálna infekcia obličkového parenchýmu. Toto ochorenie postihuje prevažne dospelých, ale vyskytuje sa aj u detí. Prognóza akútnej fokálnej bakteriálnej nefritídy je veľmi závažná, často býva predstupňom k vzniku renálnych abscesov. V mnohých prípadoch sa ochorenie končí rozvojom renálnych jaziev. 4,5-ročné dievča, sledované v nefrologickej ambulancii v mieste bydliska pre vezikoureterálny reflux, bolo odoslané na našu kliniku z rajónnej nemocnice po 3-dňovej antibiotickej liečbe akútnej pyelonefritídy. Pri prijatí mala pacientka febrility do 40 °C. Zvýšené boli zápalové parametre: FW 108/117, CRP 490 mg/l, leukocyty 11,5 x 109/l. V moči sme zistili hematúriu a proteinúriu, v sedimente leukocytúriu a bakteriúriu. Hemokultúra bola sterilná. Pri prijatí sme na USG zistili prítomnosť hypoechogénnych ložísk v oboch obličkách. Lokalizované boli kortikálne a subkapsulárne. Tento nález bol neskôr potvrdený aj na CT. Vzhľadom na anamnestický údaj vezikoureterálneho refluxu sme pacientke zaviedli permanentný katéter. Po 12 dní trvajúcej intravenóznej liečbe kombináciou antibiotík a antimykotika sa klinický stav pacientky postupne upravil, hodnoty zápalových parametrov klesli: FW 60/80, CRP 8,2 mg/l, leukocyty 9,13 x 109/l, pacientka bola afebrilná. Na kontrolnom USG obličiek sa obraz pozápalových jaziev bilaterálne zlepšil. Zisťujeme normálne hodnoty glomerulárnej filtrácie a zníženú rezorpčnú schopnosť obličiek. Pacientka bola prepustená s perorálnou antibiotickou liečbou. Sledovaná bude v našej nefrologickej ambulancii a o pol roka bude realizované DMSA vyšetrenie, ktoré definitívne posúdi prítomnosť reziduálnych pozápalových zmien.
Keywords: financování organizované; Diagnostic Techniques, Digestive System; klinické laboratorní techniky; Antifungal Agents; Female; Clinical Laboratory Techniques; předškolní dítě; ultrasonografie; fixní kombinace léků; nefritida; výsledek terapie; ženské pohlaví; jizva; diagnostické techniky gastrointestinální; lidé; pyelonefritida; Anti-Bacterial Agents; Ultrasonography; Treatment Outcome; Cicatrix; Pyelonephritis; Financing, Organized; Child, Preschool; Nephritis; antibakteriální látky; antifungální látky; Drug Combinations; Humans