Kombinovaná léčba BHP - aktuální stav - Chamzin, Azat (Urologické listy, 2008)
V rozvoji lidské populace je tendence k prodloužení střední délky života a dle statistického předpokladu v roce 2050 obyvatelstvo ve věku nad 65 dosáhne cca 15%. Po dosažení výše uvedeného věku, skoro každý muž v tomto věku bude mít histologicky prokázanou benigní hyperplázii prostaty (BHP) a cca 50 % z nich bude mít symptomy dolních močových cest, spojených se zvětšením prostaty. Posledních 18 let, díky vyvinutým novým lékům, došlo ke značnému poklesu počtu operačních výkonů v případě BHP. Existují účinné jak monoterapie, tak i kombinovaná léčba BHP. Sdělení prezentuje aktuální možnosti a výsledky kombinované léčby BHP.
Keywords: kombinovaná farmakoterapie; Prostatic Hyperplasia; muži; hyperplazie prostaty; Prostatectomy; Adrenergic alpha-Antagonists; Cholinergic Antagonists; lidé; cholinergní antagonisté; prostatektomie; Humans; Drug Therapy, Combination; alfa blokátory; Men