Transplantace srdce - Hošková, Lenka; Málek, Ivan; Podzimková, Mariana; Hegarová, Markéta; Kautzner, Josef; Pirk, Jan; Vítko, Štefan; Trunečka, Pavel; Pokorná, Eva (Postgraduální medicína, 2008)
Transplantace srdce se stala v posledních letech zavedenou léčbou pokročilého srdečního selhání. Program transplantace srdce byl zahájen v Institutu klinické a experimentální medicíny v roce 1984. Od roku 1992 se provádí transplantace srdce také v CKTCH v Brně. Právě v květnu 2008 byla provedena v České republice tisící transplantace srdce. V časném období po transplantaci srdce jsou pacienti nejvíce ohroženi akutní rejekcí a infekcí. V pozdějším období se rozvíjí koronární nemoc štěpu a vznikají komplikace vyplývající převážně z nežádoucích účinků imunosupresiv, jako je renální dysfunkce, hypertenze, poruchy metabolismu lipidů, diabetes mellitus, obezita, vředová choroba gastroduodena, osteoporóza a malignity.
Keywords: Heart Transplantation; renální insuficience; Peptic Ulcer; rejekce štěpu; peptický vřed; Mycophenolic Acid; takrolimus; hypertenze; Graft Rejection; lékové interakce; Tacrolimus; Drug Interactions; cyklosporiny; Dyslipidemias; Neoplasms; nádory; diabetes mellitus; lidé; Immunosuppressive Agents; Osteoporosis; oportunní infekce; Adrenal Cortex Hormones; hormony kůry nadledvin; Hypertension; Opportunistic Infections; kyselina mykofenolová; dyslipidemie; transplantace srdce; Cyclosporins; Diabetes Mellitus; Renal Insufficiency; osteoporóza; imunosupresiva; Humans