Ovlivnění nadprodukce IL-1 a příbuzných cytokinů - Brabcová, Eva; Stříž, Ilja (Alergie (Praha, Print), 2008)
Prozánětlivé cytokiny z rodiny IL-1 hrají klíčovou úlohu v regul aci zánětlivé odpovědi a účastní se i řady imunopatologických r eakcí. Aby mohly tyto cytokiny vykonávat své efektorové funkce, je zapotřebí proteolytické štěpení jejich neaktivních forem – prekurzorů. Tuto f unkci zajišťují cystein aspartát-specifické proteázy, zejména kaspáza-1 (dříve tz v. interleukin-1 konvertující enzym – ICE). Kaspázy jsou produ kovány buňkou jako katalyticky neaktivní a poté, co jsou podrobeny proteolytickému štěpení, dojde k jejich aktivaci. Důležitou roli při aktiv aci kaspáz nezbyt- ných k sekreci prozánětlivých cytokinů rodiny IL-1 hrají mole kuly multiproteinového komplexu, nazývaného inflamasom. Inhibitory kaspáz představují atraktivní nástroj zásahu u protizánětlivé léčby a zároveň alternativu k současné strategii blokování IL-1 pomocí r ekombinantního solubilního IL-1RA, anakinry.
Keywords: biologická terapie; Interleukin-1; Interleukin-18; interleukin-1; Caspase Inhibitors; cytokiny; kaspasy; revmatoidní artritida; zánět; inhibitory kaspas; Antibodies, Monoclonal; Cytokines; Arthritis, Rheumatoid; Crohn Disease; Caspases; Crohnova nemoc; monoklonální protilátky; Biological Therapy; lidé; Humans; interleukin-18; Inflammation