Kvalita transuretrálnej resekcie u stredne a vysoko rizikových novodiagnostikovaných svalovinu neinfiltrujúcich nádorov močového mechúra - Tomaškin, Roman; Eliáš, Boris; Macháleková, Katarína; Kajo, Karol; Sopilko, Igor; Kliment, Ján (Endoskopie, 2008)
Cieľom práce bolo vyhodnotiť kvalitu primárnej TURB, stanoviť výskyt reziduálneho nádoru (RN) a vplyv klinických a histopatologických charakteristík primárneho nádoru na riziko ponechania RN. Do retrospektívnej štúdie sme zaradili 260 pacientov s novodiagnostikovaným svalovinu neinfiltrujúcim stredne a vysoko rizikovým NMM, reTURB absolvovali 124 pacienti. Hodnotili sme pohlavie, vek, pT, grading, počet a veľkosť primárnych nádorov, prítomnosť/neprítomnosť svaloviny v resekovanom tkanive, podanie/nepodanie epirubicínu do 6 hodín po TURB. Na štatistické vyhodnotenie boli použité jednofaktorové a multifaktorové analýzy. V našom súbore sme zistili 40% výskyt RN a 2,4% výskyt infiltrácie svaloviny pri reTURB. Prediktormi RN boli stupeň diferenciácie buniek a nepriaznivý cystoskopický nález. Peroperačná instilácia epirubicínu neovplyvnila výskyt RN. Neprítomnosť svaloviny vo vzorkách po primárnej TURB neviedla v našom súbore k vyššej incidencii RN.
Keywords: Neoplasm Staging; Urologic Surgical Procedures; Neoplasm, Residual; lidé; Female; urologické chirurgické výkony u mužů; mužské pohlaví; staging nádorů; Urinary Bladder Neoplasms; Male; urologické chirurgické výkony; nádory močového měchýře; reziduální nádor; Treatment Outcome; Urologic Surgical Procedures, Male; výsledek terapie; ženské pohlaví; Humans