Operační léčba hemoroidů radiofrekvenční koagulací Ligasure - Šimša, Jaromír; Bulíček, Karel; Poch, Tomáš; Balík, Jan; Volšanský, Petr; Neumann, Filip (Endoskopie, 2008)
Úvod: Chirurgická léčba hemoroidů má i v dnešní době řadu variant, počínaje prostou excizí uzlů v různých modifikacích, přes doplerem asistovaný opich cévního zásobení až po staplerovou hemoroidektomii podle Longa. Cílem tohoto sdělení je prezentovat první zkušenosti s novou metodou – excizí hemoroidálních uzlů přístrojem Ligasure. Metody: Prospektivní unicentrická studie s cílem zhodnocení hemoroidektomie s pomocí bipolární radiofrekvenční koagulace Ligasure. Sledování bylo zaměřeno na výskyt časných pooperačních komplikací. Výsledky: V období 1. 1. 2008–31. 10. 2008 bylo na Chirurgickém oddělení Oblastní nemocnice Kolín, a. s. provedeno celkem 51 hemoroidektomií (100 %) přístrojem Ligasure. V souboru bylo 30 mužů (58,8 %) a 21 žen (41,2 %). Závažné komplikace vyžadující operační revizi se vyskytly u 2 osob (3,9 %). U obou nemocných se jednalo o pozdní masivní krvácení 5.– 7. pooperační den. Pooperační letalita byla nulová. Závěr: Za výhody hemoroidektomie přístrojem Ligasure považujeme rychlost a jednoduchost provedení, dobrý přehled v operované oblasti díky minimálnímu krvácení a vyšší komfort nemocných daný menší pooperační bolestivostí. Rizikovým faktorem metody je podle našich zkušeností pozdní krvácení 5.– 7. pooperační den, kdy pravděpodobně dochází k odloučení koagulační nekrózy.
Keywords: Hemorrhoids; Catheter Ablation; Multicenter Studies as Topic; lidé; Female; mužské pohlaví; multicentrické studie jako téma; hemoroidy; prospektivní studie; Postoperative Complications; Male; Prospective Studies; katetrizační ablace; pooperační komplikace; ženské pohlaví; Humans