Stručný přehled radioterapie karcinomu rekta - Foldyna, Martin; Büchler, Tomáš; Abrahámová, Jitka; Voršilková, Eva (Praktický lékař, 2008)
Radioterapie je efektivní léčebnou karcinomu rekta. Předoperační ozáření v indikovaných případech snižuje riziko lokální recidivy a pravděpodobně vede k prodloužení celkového přežití o 10 %. Není však žádný důkaz toho, že k prodloužení přežití vede též ozáření pooperační. Zda-li je radiochemoterapie účinnější než samotná radioterapie, není plně prokázáno, protože výsledky publikovaných malých studiích jsou částečně konfliktní. V léčbě se záměrem paliativním poskytuje radioterapie signifikantní benefit.
Keywords: kombinovaná terapie; radioterapie; neoadjuvantní terapie; Humans; adjuvantní radioterapie; Radiotherapy, Adjuvant; Palliative Care; Postoperative Period; Radiotherapy Dosage; celková dávka radioterapie; lidé; Radiotherapy; nádory rekta; diagnostické techniky gastrointestinální; Rectal Neoplasms; paliativní péče; Neoadjuvant Therapy; Diagnostic Techniques, Digestive System; Combined Modality Therapy; pooperační období; brachyterapie; Brachytherapy