Prevence záměny stran u operací na ORL klinice FN Ostrava - Pniak, Tomáš; Komínek, Pavel (Otorinolaryngologie a foniatrie, 2008)
Operace na nesprávné straně je závažná chyba péče o pacienta, jejíž epidemiologie je v ČR neznámá. Stranový protokol (SP) je soubor opatření, vykonávaných zdravotnickým personálem, vytvořený k zamezení záměny stran u diagnostických a terapeutických procedur u párových orgánů. SP je prováděný při příjmu pacienta k hospitalizaci, při vizitách a na operačním sále. Principem SP je systém několikastupňové kontroly informací před provedením vlastního výkonu, součástí SP je i označení strany operace. Cílem SP je prevence operace na nesprávné straně, a tím i zlepšení kvality péče o pacienty na ORL klinice FN Ostrava.
Keywords: Health Personnel; Otorhinolaryngologic Surgical Procedures; lidé; otorinolaryngologické chirurgické výkony; Medical Errors; chybná zdravotní péče; Clinical Protocols; klinické protokoly; zdravotnický personál; Humans