Biologická léčba revmatoidní artritidy - Trnavský, Karel (Praktický lékař, 2008)
Biologická léčba – použití monoklonálních protilátek proti cytokinům a imunokompetentním buňkám, účastnících se na rozvoji revmatoidního zánětu – znamená největší pokrok v léčbě revmatoidní artritidy. Problémem je ekonomická náročnost této léčby. Proto je stále diskutována otázka indikace biologické léčby, postupy v případě její neúčinnosti a potřebná délka podávání. Nezanedbatelný je i výskyt nežádoucích účinků – především infekčních komplikací včetně aktivace tuberkulózy.
Keywords: Humans; Tuberculosis; monoklonální protilátky; Antibodies, Monoclonal; antirevmatika; TNF-alfa; Tumor Necrosis Factor-alpha; methotrexát; revmatoidní artritida; tuberkulóza; Arthritis, Rheumatoid; Biological Therapy; Antirheumatic Agents; Treatment Failure; lidé; Methotrexate; neúspěšná terapie; biologická terapie