Power M-modus při transkraniálním dopplerovském vyšetření pro snazší diagnostiku v neurointenzivní péči – kazuistiky - Čundrle, Ivan; Antoni, Helena; Maláska, Jan; Breyer, Lukáš; Zemánek, Vladimír (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2008)
Článek poukazuje na možnosti použití power M-modu při transkraniálním dopplerovském vyšetření u kriticky nemocných. Formou kazuistik analyzují autoři svoje první zkušenosti s touto relativně novou metodou včetně úskalí této metody a jejích výhod a nevýhod. TCD jako neinvazivní bedside vyšetření může mimo jiné urychlit proces diagnostiky smrti mozku a tím i aktivaci systému v rámci transplantačního programu při dodržení současné právní legislativy.
Keywords: Hemodynamics; Ultrasonography, Doppler, Transcranial; ženské pohlaví; Brain Death; lidé; Female; mozková smrt; ultrasonografie dopplerovská transkraniální; mužské pohlaví; péče o pacienty v kritickém stavu; Male; Humans; hemodynamika; Critical Care