Problémové chování u adolescentů – poruchy chování, hyperkinetické poruchy a poruchy vyvolané užíváním psychoaktivních látek - Žáčková, Markéta; Theiner, Pavel (Neurologie pro praxi, 2008)
Článek se zabývá problémovým chováním u dospívajících, konkrétně vybranými třemi poruchami – poruchami chování, hyperkinetickými poruchami a poruchami vyvolanými užíváním psychoaktivních látek. Jsou zmíněna diagnostická kritéria jednotlivých poruch, jejich vzájemné odlišení i společné znaky, jejich projevy v adolescenci a základní algoritmy jejich léčby.
Keywords: Adolescent Behavior; Attention Deficit and Disruptive Behavior Disorders; poruchy sociálního chování; Adolescent; Conduct Disorder; Social Behavior Disorders; hyperkinetická porucha; porucha chování; Substance-Related Disorders; Attention Deficit Disorder with Hyperactivity; lidé; chování mladistvých; poruchy spojené s užíváním psychoaktivních látek; poruchy se sníženou pozorností a vyrušováním; mladiství; Humans