Zásady a rizika intravitreální aplikace anti-VEGF preparátů - Chrapek, Oldřich; Chrapková, Barbora (Remedia, 2008)
Pegaptanib i ranibizumab jsou doporučovány pro léčbu všech typů choroidálních neovaskularizací při vlhké formě věkem podmíněné makulární degenerace. Jejich aplikaci musí předcházet příprava pacienta se zaléčením všech nežádoucích patologických stavů. Léky je možno aplikovat injekčně do nitroočního prostoru jen při dodržení přísných zásad sterility. I v období po injekci je potřeba pacientovi věnovat pravidelnou a důkladnou oftalmologickou péči. Při dodržení zásad správné aplikace léčiva a péče o pacienta je riziko závažných očních komplikací, jako je endoftalmitida, odchlípení sítnice, nitrooční krvácení a poranění čočky, nižší než 1 %. Při nitroočním podání těchto léčiv nebyly ve statisticky signifikantní míře pozorovány závažné celkové nežádoucí účinky.
Keywords: sklivec; Macular Degeneration; lidé; Vitreous Body; Clinical Trials as Topic; Vascular Endothelial Growth Factors; Humans; Ranibizumab; pegaptanib; ranibizumab; makulární degenerace; Drug Administration Routes; multicentrické studie jako téma; klinické zkoušky jako téma; injekce; Injections; vaskulární endoteliální růstové faktory; způsoby aplikace léků; Multicenter Studies as Topic