Ranibizumab - Fišer, Ivan (Remedia, 2008)
Ranibizumab je fragment humanizované monoklonální protilátky IgG1 (Fab) proti proteinu VEGF indikovaný v léčbě neovaskulární (vlhké) formy věkem podmíněné makulární degenerace. Aplikace ranibizumabu ve formě nitroočních injekcí zabraňuje progresi choroby, prokazatelně zlepšuje zrakovou ostrost a následně příznivě ovlivňuje soběstačnost nemocných. K přednostem ranibizumabu patří rovněž příznivá systémová i lokální bezpečnost, nevýhodou však zůstává jeho vysoká cena.
Keywords: injekce; způsoby aplikace léků; klinické zkoušky jako téma; Antibodies, Monoclonal; monoklonální protilátky; sklivec; lidé; vaskulární endoteliální růstové faktory; Clinical Trials as Topic; Drug Administration Routes; Injections; Vitreous Body; Macular Degeneration; Vascular Endothelial Growth Factors; makulární degenerace; Humans