Průkaz Chlamydia trachomatis v moči a močové trubici - Matoušková, Michaela; Hanuš, Miroslav; Králová, Vlasta; Procházková-Francisci, Eva; Řehák, Jan (Česká urologie, 2008)
Cíl: Cílem práce je porovnání validity a ekonomické relevance vyšetření PCR u vzorků moče a uretrálního sekretu. Metody a výsledky: Infekce vyvolané Chlamydia trachomatis mají v naší populaci vysokou prevalenci. Přesná data v České republice nejsou známa, protože onemocnění nepodléhá povinnému hlášení. Onemocnění má obvykle asymptomatický či oligo-symptomatický průběh. Průkaz infekce je technicky i ekonomicky náročný. S citlivostí metody narůstá významně cena, kterou zdravotní pojišťovna za stanovení diagnózy hradí. K nejvhodnějším a nejcitlivějším metodikám patří amplifikační metody PCR a LCR. Kromě ceny je jejich použití limitováno i frekvenčním omezením. Závěr: Restrikce vyšetření významně zvyšuje pravděpodobnost opominutí správné diagnózy se závažnými zdravotními důsledky a dopadem na kvalitu života partnerů.
Keywords: uretra; Urinary Tract Infections; Urethra; Urinalysis; chlamydiové infekce; polymerázová řetězová reakce; Polymerase Chain Reaction; Male; analýza moči; Chlamydia trachomatis; lidé; Female; mužské pohlaví; ženské pohlaví; infekce močového ústrojí; Humans; Chlamydia Infections