Skokanské koleno - Novotný, Milan; Hrazdira, Luboš; Máša, Radomír (Ortopedie, 2008)
Autoři podávají přehled o historii, etiopatogenezi, diagnostice a terapii onemocnění nazvaném skokanské koleno. Jedná se o entezopatii dolního pólu pately, která se projevuje bolestí v této oblasti v závislosti na zátěži končetiny. Dále popisují klinická stadia onemocnění a stupňovité hodnocení patologických změn ultrazvukového obrazu. Také prezentují soubor pacientů léčených na I. ortopedické klinice. V diskuzi posuzují rozdíl mezi entezopatií distálního pólu a tendinitidou patelárního vazu.
Keywords: Patellar Ligament; radiografie; ligamentum patellae; Tendinopathy; Humans; terapie; sportovní úrazy; Radiography; Therapeutics; Knee Injuries; výsledek terapie; poranění kolena; Surgical Procedures, Operative; Athletic Injuries; Treatment Outcome; tendinopatie; lidé; artroskopie; Arthroscopy; chirurgie operační